Ilmoitus ulosmitatusta asunto-osakeesta

Ne jotka muistavat 90-luvun laman, muistavat myös ulosoton huutokaupat, joissa mitättömällä rahalla isot määrät omaisuutta vaihtoivat käsiä. Siinä missä toiset köyhtyivät ja menettivät kaiken, toiset rikastuivat. Taantuman ja mahdollisen maailmanlaajuisen laman lähestyessä, moni voi haaveilla rikastuvansa kanssa kansalaisten kustannuksella, mutta onko tämä oikeasti enää mahdollista?

Olen seurannut huutokaupat.com:n uloston huutokauppoja koko viime vuoden. Aikojen huononeminen on näkynyt tarjolla olevien kohteiden parantumisena. Jos ennen tarjolla oli vain huonokuntoisia asuntoja syrjä-Suomesta, nyt löytyy myös kohteita suurista kaupungeista ja pääkaupunkiseudulta. Nämä kohteet eivät ole pelkästään huonoissa kaupunginosissa ja taloyhtiöissä, vaan mukana on myös hyviä kohteita hyvillä paikoilla.

Viimeisin kohde jota seurasin läheisesti oli kaksio Vaasan keskustassa. Kohde oli hyväkuntoisessa, hyvällä paikalla ja omalla tontilla olevasta kerrostalosta. Asunnon kunto oli tyydyttävä – huoneisto pitäisi vähintään siivota kunnolla; mielellään uusia keittiö ja pinnat; toisaalta kylpyhuone oli remontoitu juuri joten suuremmalle remontille ei olisi tarvetta.

Huutokaupassa kohteen lopulliseksi hinnaksi muodostui 77500€. Tämän päälle huoneistoon kohdistuu putki/sähkösaneerauksen lainaosuus 15419,19€. Kohteen velaton hinta tällöin on 92919,19€. Mikäli kohteeseen tehdään keittiö- ja pintaremontti, voidaan tämän päälle laskea noin 20 tuhatta euroa lisää. Tällöin kohteen lopulliseksi hinnaksi tulisi noin 112,9 tuhatta euroa. Oliko kohde siis edullinen vai ei?

Blok.ai:n hinta-arviossa, asunnon tyydyttävällä kunnolla, kohteen arvoksi määräytyi 85200€. Hinta-arvion hintahaitari oli 77700€-93400€. Pidän itse 93 tuhannen euron hintaa asunnosta kohtuullisena – edullinen se ei missään tapauksessa ole. Tämän saman mielikuvan olen saanut myös muista huutokaupoista – kiinnostavan kohteen voi saada, mutta elämänsä kauppoja ulosoton pakkohuutokaupoista on vaikea saada. Tilanne voi hyvin muuttua, kun taantuma ja mahdollinen lama etenevät – korkotason nousu ja pääomien hupeneminen voivat vuoden tai kahden sisällä viedä tilanteeseen missä edullisia kauppoja on mahdollista tehdä.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 5 / 5. Äänien määrä: 1

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

One thought on “Ulosoton huutokauppa – uhka vai mahdollisuus?”

Vastaa