Tammikuun lopussa tein yksinkertaisen korkoennusteen. Silloisessa ennustuksessa ennustin korkotason (12kk Euribor) nousevan 6% elokuussa 2023. Ennusteen antamisesta on kulunut miltei puolentoista kuukautta. Kysymys kuuluu, ovatko korot nousseet ennusteen mukaisesti vai eivät. Asuntovelallisena ja -sijoittajana ikävä totuus on, että korot ovat nousseet juuri ennusteen mukaisesti. Torstaina 2.3. päästiin yli 3.8%:n, ja pian mennään yli 4% – juuri kuten ennuste lupasi.

Toki monet elättelevät vielä toivetta, korkotason nousun päättyvän pian ja korkojen kääntyvän laskuun. Itse näen tilanteen negatiivisemmin – taloudessa ei ole tapahtunut mitään, joka antaisi odottaa käännettä parempaan. Päinvastoin talouden tila on heikentynyt entisestään. Inflaatio on kääntynyt taas nousuun niin Yhdysvalloissa kuin Euroalueella. Helmikuussa Euroalueen ydininflaatio nousi 5.6%:n aiemmasta 5.3%:sta. Kokonaisinflaatiota hillitsi energian hinnan lasku – tämä helpotus tulee olemaan väliaikaista, sillä Euroopan maiden on aloitettava valmistautuminen talveen 2023-2024. Euroopan kaasuvarastot täytettiin talvea 2022-2023 varten pääosin halvalla venäläisellä putkikaasulla. Nyt varastot on täytettävä LNG-kaasulla, joka pahimmillaan on 5-kertaa putkikaasua kalliimpaa.

Tuhannen euron kysymys tällä hetkellä on, kuinka paljon keskuspankeilla oikeasti on mahdollisuutta vaikuttaa inflaatioon? Yhden koulukunnan mukaan keskuspankit voivat poistaa inflaation, kun ne nostavat korot inflaatiota korkeammalle. Tämän näkökannan ongelma on korkeiden korkojen itsessään ruokkivan inflaatiota. Korkeat korot tuhoavat tuotantoa – yritykset supistavat tuotantoa sekä kapasiteettia, ja osasta yrityksistä menee lopulta konkurssiin. Kysyntä ja tarjonta eivät siis palaudu tasapainoon, sillä tarjontaa poistuu kysynnän laskua nopeammin.

Itse en usko keskuspankeilla olevan kykyä saada inflaatiota kuriin. Inflaatio tulee muualta, ja keskuspankit vain pyrkivät lieventämään talouden kipua ja estämään sitä hajoamasta täysin. Mikäli tilanne on tämä, se on kylmä suihku kaikille velallisille – helpotusta korkoihin ei ole tulossa hetkeen vaan päinvastoin asuntovelallisten ja -sijoittajien pitää varauduta pitkään talveen.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 3.8 / 5. Äänien määrä: 4

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

One thought on “Korkoennusteen seuranta – korot nousseet ennusteen mukaan”

Vastaa