Kun koronakriisi alkoi, asiantuntijatyötä tekevät ihmiset siirtyivät laajassa mitassa etätyöhön. Etätyön myötä useammalla ihmisellä seinät alkoivat kaatua ja haaveissa alkoi siintää isompi koti. Viimeisen vuoden aikana monessa perheessä huolet koronasta ovat vaihtuneet huoleen koulusta. Nyt myös poliitikot ja virkamiehet ovat heränneet koulujen ongelmiin. Helsingissä kaupunki suunnittelee kieltävänsä ns. ”koulushoppailun”. Useampi ihminen on reagoinut tähän tyrmistyksellä ja kertonut äänestävänsä jaloilla. Ovatko ihmiset ja perheet sitten muuttamassa pois Helsingistä? Vaikea sanoa.

Kuvaa tilanteesta voi yrittää rakentaa, katsomalla kolmioiden ja isompien asuntojen neliöhintojen kehitystä. Lisähaaste kuvan muodostukselle ja isompien trendien havainnoinnille on aikojen levottomuus. Korona-aika alkoi 2020 ja päättyi 2022 helmikuuhun. Halvan rahan aika päättyi huhtikuun 2022 lopussa, kun 12kk euribor ylitti 0%:n rajan. Nyt elämme epävarmuuden ajassa, joka alkoi helmikuun 2022 lopussa Venäjän hyökkäyksen myötä. Kuvaajassa pyrin ottamaan tämän huomioon, asettamalla helmikuun 2022 pohja-ajaksi, johon verrata suhteellisesti niin edeltävää kuin jälkeen tulevaa aikaa.

Koronakeväänä 2021 aikana isojen asuntojen neliöhinnat pomppasivat niin kehäkaupungeissa (Vantaa, Espoo ja Kauniainen) reilusti. Sama pomppu tapahtui myös muualla Uudellamaalla (Uusimaa – Helsinki – Kehäkaupungit – Kuumakunnat). Toinen neliöhintojen pomppu tapahtui 2022 alussa, jolloin kysyntä suuntautui taas kehäkaupunkeihin, ja nyt kuumakuntiin. Korkojen reippaan nousun alettua, kaikkien vertailualueiden hinnat putosivat. Tammikuun kauppojen mukaan kuumakunnat ja muu uusimaa ovat elpyneet.

Pelkästään hintakehitystä katsomalla on vaikea tehdä mitään suurempia päätelmiä. Se mikä kuitenkin kuviosta näkyy, on ihmisten tekevän päätöksiä sysäyksittäin. Ihmisillä näyttää olevan pitkäaikaisia haaveita ja toiveita, joita lähdetään toteuttamaan jonkin suuremman muutoksen yhteydessä. Tähän asti muutokset näyttävät tulleen ulkoapäin: korona, Ukrainan sota, korkojen nousu, jne. On mielenkiintoista nähdä, alkavatko ihmiset tulevaisuudessa järjestämään omaa elämää pois Helsingistä sisäsyntyisesti: uusi yritys perustetaan muualle, tai toimitilat siirretään esimerkiksi Aviapoliksen toimistokeskittymään, jne.

Tapahtui tulevaisuudessa sitten mitä tahansa, paras neuvo ihmisille ja etenkin perheille on suunnitella omaa tulevaisuutta omista lähtökohdista. Paras muutos on muutos, joka lähtee omasta itsestä – ei murroksesta ympäröivässä yhteiskunnassa.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 0 / 5. Äänien määrä: 0

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

Vastaa