Talouden asiantuntijoista asuntovelallisiin keskeinen kysymys, johon kaikki haluavat löytää vastauksen on, mitä tapahtuu korkotasolle? Mikäli inflaatio pysyy korkealla, korkoja on nostettava lisää. Mikäli inflaatio alkaa laskemaan, myös korkoja voidaan laskea. Kysymys siis kuuluu mitä tapahtuu inflaatiolle? Yksi tapa hahmottaa tulevaa, on hahmottaa mikä vaikutus Yhdysvaltojen strategisilla öljy- ja kaasuvarastoilla on maan inflaatioon ja koko maailman talouteen.

Mikä on strateginen öljyvarasto? Vuonna 1973 OPEC maat asettivat Yhdysvallat ja muut länsimaat öljysaartoon niiden autettua Israelia Yom Kippurin sodassa. Öljysaarron ja -tuotannon vähennysten seurauksena länsimaissa koettiin öljykriisi, jonka myötä polttoaineiden hinnat nousivat ja saatavuus heikkeni. Vaikka kriisi saatiin nopeasti ratkaistua, osoitti sen länsimaisten yhteiskuntien riippuvuuden öljyntuottajamaista. Vähentääkseen öljyriippuvuutta ja yllättävien shokkien vaikutusta amerikkalaiseen yhteiskuntaan, Yhdysvallat perusti strategisen öljy- ja kaasuvaraston.

Ukrainan sodan alkaessa helmikuussa 2022, öljyn hinta lähti nopeasti nousuun Venäjän vastaisten sanktioiden myötä. Maaliskuussa Yhdysvaltojen Presidentti hallinto alkoi myymään niin öljyä kuin maakaasua strategisista varastoista lievittääkseen hintojen nousua. Öljyn myyntiä jatkettiin koko vuoden. Sen tuloksena öljyvaraston taso laski vuoden 2021 lopun 593 miljoonasta 372 miljoonaan barreliin vuoden 2022 loppuun mennessä. Öljyvarasto on nyt alimmalla tasolle sitten vuoden 1983.

Kun strategiset öljyvarastot avattiin maaliskuussa 2022, Yhdysvaltojen hallinto kertoi myyvänsä miljoona barrelia per päivä 180 päivän ajan. Öljyn myynti varastoista tulisi siis loppumaan lokakuun lopussa, juuri ennen Yhdysvaltojen kongressin vaaleja. Öljyn myynnillä nähtiin Bidenin hallinnon parantavan taloutta ja omaa vaalitulostaan.

Vaikuttiko öljyn myynti varastoista inflaatioon? Kyllä, kun katsotaan varastotasojen ja vuotuisen inflaation kehitystä. Öljyä myytiin hyvin aggressiivisesti maaliskuun puolesta välistä syyskuun puoleen väliin. Tänä aikana virallinen inflaatio saavutti tähänastisen huipun ja alkoi lopulta laskea. Öljyn hinnan lasku laski inflaatiota, mutta se ei ollut koko totuus. Vaikka öljy ja polttoaineet halpenivat ja vetivät virallista inflaatiota alas, muut hinnat jatkoivat nousua.

https://www.nytimes.com/live/2022/10/13/business/inflation-cpi-report

Ongelma öljyvaraston käytössä hillitsemään inflaatiota on sen vain siirtävän inflaation myöhemmäksi – jossain kohtaa öljyvarastoa on alettava täyttämään. Öljyvaraston täydennys piti alun perin alkaa tammikuussa 2023. Täydennyksen sijaan Yhdysvaltojen hallinto on myymässä lisää – myyntiin tulee nyt 26 miljoonaa barrelia. Ennen Ukrainan sotaa kongressi oli valtuuttanut öljyvaraston myynnit 238 miljoonaan barreliin asti vuoteen 2028 mennessä. Poliitikkoihin kyynisesti suhtautuva henkilö voi odottaa Yhdysvaltojen nykyhallinnon jatkavan myyntejä pitääkseen inflaation alempana.

Mitä alemmaksi Yhdysvaltojen strategisten öljyvarastojen taso laskee, sitä isomman riskin se aiheuttaa tulevalle inflaatiokehitykselle. Kun öljyvarasto perustettiin vuonna 1977, öljyvaraston täyttöön meni yli 10 vuotta. Jos Yhdysvallat aloittaisi nyt varastojen täytön, tietäisi se kysynnän lisäystä vähintään useammalle vuodelle. Kysynnän lisäys tulisi pitämään inflaation vähintään nykytasolla – tämä tarkoittaa nykyisen korkotason pysyvän nykytasolla useamman vuoden. Katsottaessa joulu-tammikuun lukuja, jolloin öljyn myynti varastosta loppui, kuukausittainen inflaatio asettui 0.5% eli 6% per vuosi. Nyt inflaation lähteenä ovat niin maakaasu kuin polttoaineet.

https://www.nytimes.com/live/2023/02/14/business/january-cpi-inflation-report

Oma näkemykseni on inflaation pysyvän korkealla. Vaikka Yhdysvallat jatkaisi öljyn myyntiä varastosta, se ei voi myydä enää yhtä paljon kuin aiemmin. Tämä tarkoittaa korkotason pysyvän vähintään nykytasolla. Todennäköisesti niin FED kuin EKP tulee jatkamaan koronnostoja, kuten ne ovat luvanneet. 12kk Euriborin nousu 6% elokuuhun mennessä näyttää olevan yhä todennäköisempää sen perustella mitä Yhdysvalloissa on tapahtunut ja tulee tapahtumaan.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 0 / 5. Äänien määrä: 0

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

Vastaa