Suomen asuntomarkkinat ovat viime vuosina kokeneet merkittäviä muutoksia, ja yksiöiden hintakehitys on ollut yksi keskeisimmistä tekijöistä markkinoiden dynamiikassa. Tarkasteltaessa yksiöiden kauppahintojen ja neliöhintojen kehitystä vuosien 2021 ja 2024 välillä voidaan havaita merkittäviä muutoksia eri alueilla.

Asuntomarkkinoiden huippu saavutettiin joulukuussa 2021 ja tammikuussa 2022, jolloin yksiöiden keskihinnat olivat korkeimmillaan. Esimerkiksi Helsingissä yksiöiden keskihinta oli tuolloin 233 332 euroa, muualla pääkaupunkiseudulla 156 013 euroa, maakuntakeskuksissa 95 177 euroa ja muualla Suomessa 85 898 euroa.

Kuitenkin vuoteen 2024 mennessä tilanne oli muuttunut huomattavasti. Yksiöiden kauppahinnat olivat laskeneet merkittävästi kaikilla alueilla. Helsingissä keskihinta oli pudonnut 172 320 euroon, muualla pääkaupunkiseudulla 130 761 euroon, maakuntakeskuksissa 85 442 euroon ja muualla Suomessa 37 341 euroon.

Kauppahintojen lasku oli erityisen voimakasta muualla Suomessa, missä hintojen muutosprosentti oli peräti -57%. Muu pääkaupunkiseutu seurasi perässä -26%:n muutoksella, kun taas Helsingissä ja maakuntakeskuksissa hinnat olivat laskeneet vastaavasti -21% ja -22%.

Neliöhintojen kehitys tarjoaa lisää syvällisyyttä asuntomarkkinoiden tilanteeseen. Huipulla ollessaan yksiöiden neliöhinnat vaihtelivat alueittain, mutta esimerkiksi Helsingissä neliöhinta oli 7749 euroa, muualla pääkaupunkiseudulla 5239 euroa, maakuntakeskuksissa 3701 euroa ja muualla Suomessa 2771 euroa. Vuoteen 2024 mennessä neliöhinnat olivat laskeneet kaikilla alueilla. Helsingissä neliöhinta oli pudonnut 5965 euroon, muualla pääkaupunkiseudulla 4019 euroon, maakuntakeskuksissa 2804 euroon ja muualla Suomessa 1379 euroon.

Neliöhintojen lasku oli ollut kaikkein voimakkainta muualla Suomessa, missä hintojen muutosprosentti oli -50%. Muu pääkaupunkiseutu ja maakuntakeskukset olivat kokeneet samansuuntaisia muutoksia -24%:n laskulla, kun taas Helsingissä lasku oli ollut hieman maltillisempi -23%.

Näiden lukujen valossa on selvää, että suomalainen asuntomarkkina on ollut merkittävässä muutoksessa, ja yksiöiden hinnat ovat laskeneet huomattavasti vuodesta 2021 vuoteen 2024. Tämä tarjoaa sekä haasteita että mahdollisuuksia niin sijoittajille kuin omistusasunnon ostajillekin, jotka voivat hyödyntää markkinoiden tilanteen tarjoamia mahdollisuuksia ja tehdä harkittuja päätöksiä oman tilanteensa mukaisesti.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 0 / 5. Äänien määrä: 0

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

Vastaa