Lyhyesti sanottuna asuntokaupan tilanne on huono. Asia selviää hyvin vertaamalla markkinan nykytilaa siihen mitä se oli kaksi vuotta sitten. Nyt kauppojen määrä ja niiden kokonaisarvo ovat vain 50-55% siitä mitä ne olivat kaksi vuotta sitten. Hinnat ovat myös laskeneet, mutta hyvin vähän verrattuna markkinatoiminnan pudotukseen. Lainanhoitokulut sen sijaan ovat nousseet reippaasti – keskivertolainalle ne ovat nyt yli 30% korkeammat, kuin 2020 päättyessä. Keskeinen kysymys nyt on, tuleeko markkina toipumaan kuten se toipui vuosien 2021 ja 2022 alussa?

2021 alussa tunnelma maailmalla oli toiveikas, sillä ensimmäiset koronarokotukset olivat juuri alkamassa. Markkina ennakoi koronan olevan pian ohitse, kunhan rokotteet tulisivat kaikkien saataville. Odotuksissa oli paluu normaaliin. Nämä odotukset kävivät aluksi toteen koronaepidemian laantuessa rokotusten ja kevään edistyessä. Markkina elpyi.

2022 alussa markkina oli vaipunut alas niin 2021 lopun kiristyneen koronatilanteen takia. 2022 tammikuussa uutiset täyttyivät kuvilla lumisateessa koronarokotetta odottavista ihmisistä. Koronapelot vaihtuivat nopeasti pelkoon Venäjästä ja sen aloittamasta sodasta Ukrainassa. Venäjän sodittua ennakoitua huonommin, markkina elpyi.

2023 markkinatilanne on eri – markkinaa eivät paina ulkoiset seikat vaan sitä painaa noussut korkotaso. Noussut korkotaso on jo nyt nostanut ison osan lainanhoitokuluja. Vuoden edistyessä, yhä useamman lainanhoitokulut tulevat nousemaan – 12kk euribor nousi negatiivisesta positiiviseksi vasta 21.4.2022. Vaikka korkotason nousu pysähtyisi nyt, kansantalouden koronhoitoon menevä rahasumma tulisi silti kasvamaan. Tämä tulisi entisestään hillitsemään talouden aktiviteettia.

Asuntomarkkinan uhkana tulee koko vuoden olemaan pelko korkojen noususta. Mitä korkeammaksi korot nousevat, sitä viileämmäksi kaupankäynti muuttuu. Kaupankäyntiä voi nostaa hintojen putoaminen, mutta tämä sisältää myös riskin – mikäli yhä useampi ostaja jää odottamaan hintojen putoamista, hintojen putoamisesta voi tulla nopeasti itse itseään toteuttava ennustus. Tällöin tilanne voi hyvin nopeasti muuttua huonosta pahaksi ja pahasta erittäin pahaksi. Suuren rakennusliikkeen tai asuntorahaston konkurssi voi hyvin nopeasti viedä markkinan täysin odottamattomaan paikkaan.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 0 / 5. Äänien määrä: 0

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

Vastaa