Kun viime finanssikriisi iski 2008-2009, työskentelin Turussa pienessä startupissa. Syys-talvella 2008 niin maailman kuin Suomen talouden tilanne huononi nopeasti. Startupilta loppuivat rahat ja jäin työttömäksi maaliskuussa 2009. Vaikka tilanne Turussa ei näyttänyt mahdottomalle, suuntasin katseeni kohti Helsinkiä. Pääkaupunki oli Suomen talouden veturi josta työt loppuisivat viimeisenä. Jos jostain oli mahdollista saada töitä nopeasti, se oli Helsinki. Aloitin nopeasti oman työnhaun. Joka viikko matkustin Helsinkiin työhaastatteluihin, kunnes kahden kuukauden haun jälkeen sain töitä. Toukokuun lopussa minä, matkalaukku ja kannettava muutimme kaverin yksiön sohvalle kesäksi. Helsinki oli paikka missä töitä riitti, raha virtasi ja unelmista oli mahdollista tehdä totta.

Oliko Helsinki sitten oikeasti hyvä kaupunki elää ja yrittää? Jos katsotaan nykyhetken työttömyyslukuja, Helsinki vaikuttaa olevan lähinnä työttömyyden kehto. Työttömiä työnhakijoita on yli 10% työvoimasta. Muualla Uudellamaalla, etenkin kaupunkien ulkopuolella, työttömien määrä on pienempi. Työttömien määrä muissa maakuntakeskuksissa on nyt samaa luokkaa Helsingin kanssa – Turussa 11.8%; Tampereella 10.1%; Oulussa 12.1%; Kuopio 10.2%; jne… Kun toukokuussa 2009 allekirjoitin työsopimuksen, Helsingin 15-64 vuotiaista vain 5.29% oli työttömänä. Pitkä-aikaistyöttömiä oli vain 0.75% vastaavasta joukosta. Nyt luvut ovat täysin erit! Työttömänä on 8.08% ja pitkä-aikaistyöttömänä 3.41% kaupungin 15-64 vuotiaista.

Mitä Helsingille on tapahtunut? Mitä Suomelle on tapahtunut? Kun maailman talous kävi ylikierroksilla 2017-2019, Helsingissä oli enemmän työttömiä kuin 2008-2009 finanssikriisin jälkeen! Pitkäaikaistyöttömiä on enemmän kuin koskaan sitten 90-luvun laman! Ikävä tosiasia on, että niin Suomella kuin Helsingillä on takana menetetty vuosikymmen. Talous ei koskaan elpynyt finanssikriisistä – se ei löytänyt uutta kasvuvaihdetta. Kaupunki kasvoi ja imi ihmisiä, mutta uudet ihmiset eivät enää löytäneet onnelaa, he löysivät kaupungin jolla oli takana loistava menneisyys ja haalistuva huomen.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 0 / 5. Äänien määrä: 0

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

Vastaa