Alkuperäinen kuva Tiia Monto:n panoraama kuva TampereestaAlkuperäinen kuva Tiia Monto:n panoraama kuva Tampereesta

Viimeisen 10 vuoden ajan, Tampere on pyrkinyt profiloimaan itsensä kasvavana ja menestyvänä kaupunkina. Kaupunki on rakentanut huomattavan määrän uutta infrastruktuuria, vanhat teollisuusalueet ovat uudistuneet ja uusia kaupunginosia on rakentunut. Vuonna 2021 Tampereella aloitti liikennöinnin maan toinen raitiovaunujärjestelmä, joka kertaheitolla teki kaupungista monen silmissä kokoaan isomman Cityn. Pääkaupunkiseudun ohella Tampere on ollut yksi viimeisen asuntokuplan avainpesäkkeistä. Nollakorkojen aikana vanhojen asuntojen hinnat ovat nousseet kohisten, ja uustuotantoa on rakentunut suuret määrät.

Tampereella 2010-luvun asuntokuplan huippu koettiin helmikuussa 2022, kun asuntokauppojen keskimääräinen kauppahinta ylitti 226 tuhatta euroa. Tilastoja katsoessa lasku oli jo alkanut tammikuussa 2022, neliöhintojen kääntyessä laskuun. Kauppahintojen lasku pysähtyi kesän 2022 ajaksi. Neliöhintojen lasku kuitenkin jatkui tasaisesti helmikuussa 2022 aina jouluun 2022 asti. Neliöhintojen lasku alkoi taittua tammikuusta 2023 lähtien, kun korkojen nousu vauhti laski. Maalis-huhtikuussa neliöhinnat ovat pysyneet miltei paikoillaan – kauppahinnat ovat kuitenkin jatkaneet laskua entisestään.

Siinä missä kauppahinnat ovat laskeneet, pyyntihinnat ovat kulkeneet toiseen suuntaan. Huhtikuussa tehtyjen myynti-ilmoitusten pyyntihintojen keskiarvo nousi 228 tuhanteen, kun taas kauppahinnat vaipuivat 211 tuhanteen euroon. Pyynti- ja kauppahintojen välinen ero on nyt 8%. Neliöhinnoissa eroa on yli 12%. Markkina on selvästi kahtia jakaantunut. Ostajilla on selvästi vähemmän rahaa ja halua sen käyttöön. Toisaalta asuntojen omistajat silti elättävät toiveita heidän omaisuutensa olevan arvokkaampi kuin mitä kauppahinnat antaisivat myötä. Sama ilmiö on havaittavissa kaikkialla maassa, eli kyse ei ole pelkästään tamperelaisesta asiasta.

Verrattaessa alkuvuotta 2023 alkuvuoteen 2022, ero on kuin yöllä ja päivällä asuntokaupan määrässä. Viime vuoden helmi-maaliskuusta kauppojen volyymi on tippunut puoleen. Volyymia on pudonnut pois huomattavasti isoista kerrostalohuoneistoista – kaksioiden kauppa on pudonnut 1/3:n, kolmioiden ja neliöiden kauppa 1/2:n osaan. Yksiöiden yhteenlaskettujen kauppahintojen summa taas on pysynyt samana. Kun katsotaan kaupanteon määrää ja voluumiä, voidaan huomata kauppamäärän nousseen takaisin vuoden takaiselle tasolle. Neliöt liikkuvat entiseen tahtiin, mutta rahan määrä on puolittunut. Ilma on suurimmaksi osaksi lähtenyt pois isommista kerrostaloasunnoista sekä vähemmässä määrin rivi- ja omakotitaloista.

Tampereen kuten muun Suomen asuntomarkkinan keskeinen kysymys on mitä tapahtuu taloudelle ja korkotasolle. Jos ja kun korkotaso nousee entisestään, tulee se tarkoittamaan hintojen putoavan. Markkinalla on spekulointia ja toivoa koronnostojen loppuvan. Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell totesi toukokuisessa kokouksessa, ettei päätöstä koronnostojen jäädyttämisestä ole tehty. Euroopan keskuspankki totesi korkojen nousun tapahtuvan tästedes hitaammin, muttei luvannut loppua nostoille. Oma ennusteeni on inflaation kiihtyvän vuoden loppupuolella. Syynä tähän on todennäköinen Ukrainan sodan jatkuminen – se tietäisi energian hinnan nousua, joka näkyisi myös voimakkaana inflaationa kaikkialla taloudessa.

Asuntomarkkinaan vaikuttaa myös vahvasti mitä reaalitaloudessa tapahtuu. Saksan talous vaipui taantumaan vuoden alkupuolella. Tampereen alueelle Saksan taantuma ei tee hyvää, sillä Saksan teollisuus on perinteisesti ollut koko euroalueen teollisuuden ilmapuntari. Kun Saksan teollisuus ei enää vedä, tarkoittaa se heti suoranaisia vaikeuksia teollisuuden alihankkijoille ja komponenttitoimittajille. Tampereen suurimpiin työnantajiin kuuluvat mm. Sandvik, Metso Outotec, Valmet Automation, Cargotec, UPM Raflatec, John Deere, jne… taantuma teollisuudessa toisi nopeasti YT suman Tampereelle, joka koettelisi etenkin alueen keskiluokkaa ja perheitä. Isojen asuntojen kaupan hiipuminen ja neliöhintojen putoaminen kertovat kenties alueen ihmisten olevan hyvin epävarmoja omasta tulevaisuudesta.

Tampere alueena on mielenkiintoinen. Mikäli oma taloustilanne on hyvä ja mahdollisuutta riskinottoon on, kaupungissa voi jo nyt tehdä hyviä kauppoja. Tosin kauppoja ei kannata tehdä lyhyellä tähtäimellä vaan oma investointihorisontti on parempi pitää vähintään vuosikymmenen päässä. Maailmantalous on murroksessa missä samaan aikaan useampi kriisi on päällä. Mikäli kaikki päättyy hyvin, nyt tehdyillä kaupoilla voi rikastua. Toisaalta mikäli yksi tai useampi kriisi laukaisee isomman talouden kriisin, oma sijoitus voi olla pakkasen puolella jopa seuraavan vuosikymmenen.

*Artikkelin kuvitus: alkuperäinen kuva Tiia Monto:n panoraama kuva Tampereesta

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 0 / 5. Äänien määrä: 0

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

Vastaa