Kesäkuun asuntokaupasta on vaikea saada mitään mielenkiintoista näkymää tai uutista aikaiseksi. Jollekin tämä itsessään voi olla hyvä uutinen, sillä asuntomarkkinalla on sattunut ja tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana aivan riittävästi. Keskimääräiset kauppahinnat ovat koko maan tasolla pysyneet samassa tasossa helmikuusta lähtien. Mediaani kaupan koko on puolestaan noussut tasaisesti marraskuun 2022 pohjasta. Tosin touko-kesäkuu näytti tasaantumista myös mediaanikaupan puolesta. Pyyntihinnat toki laskivat kesäkuussa, mutta taso on sama kuin vuotta aiemmin.

Toki asuntomarkkinan seesteisyyteen on poikkeuksia paikallisilla markkinoilla. Helsingissä kaikki indikaattorit laskivat kesäkuussa. Maaliskuun korkolaskun innoittama asuntojen hintojen piristys on poissa. Hinnat todennäköisesti tulevat laskemaan entisestään heinäkuussa, sillä nyt voimaan ovat astuneet edellisen hallituksen säätämät kiristyksen asuntolainoitukseen – mm. pankit eivät voi enää myöntää yli 30 vuoden lainoja kuin poikkeuksellisissa tapauksissa. Helsingin asuntomarkkinalla keskeinen kysymys on, kuinka alas hinnat voivat laskea? Kauppahinnat ovat laskussa, mutta vieläkin ollaan korkeammalla tasolla kuin marras-joulukuussa 2022.

Tietyssä mielessä seesteisyys on hyvä sana kuvaamaan asuntomarkkinan nykytilaa. Tarkasteltaessa pyynti- ja kauppahintojen kehitystä liukuvaa keskiarvoa vasten, voidaan nähdä hintojen kehityksen jääneen tietyssä mielessä paikoilleen. Pyyntihinnat nousivat nopeasti lokakuuhun 2022 asti, jonka jälkeen nousu on ollut hyvin maltillista. Kauppahinnat sen sijaan laskivat helmikuussa 2022 aina tammikuuhun 2023 asti melko reilusti. Tämän jälkeen lasku on ollut maltillisempaa. Sama kehitys on tapahtunut myös neliöhintojen suhteen. Mielenkiintoista on nähdä, koska pyynti- ja kauppahinnat alkavat lähestymään toisiaan – nyt hintojen ero on vain kasvanut. Tämä kertoo markkinalla olevan iso ero ostajien ja myyjien kesken asuntojen oikeasta arvostustasosta.

Vaikka asuntomarkkina näyttää nyt rauhoittuneen, epäilen markkinalla olevan tulossa uusia myllerryksiä. Suomen talous tulee supistumaan 2023 noin 0.2%, ja ensi vuonna talouden kasvun ennustetaan jäävän 0.9%:n. Tämä on asuntomarkkinan kannalta ongelmallista, sillä se tarkoittaa työttömyyden lisääntyvän – yleinen talouden nyrkkisääntö on työttömyyden nousevan, kun talouskasvu jää alle 2%:n. Työllisyyden heikkeneminen yleensä iskee pahiten nuoriin aikuisiin ja vanhempiin ikäluokkiin. On hyvä kysymys, miten tämä tulee näkymään asuntomarkkinalla. Kesäkuu on seesteinen, mutta tulevaisuudesta ei ole mitään takeita.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 1 / 5. Äänien määrä: 1

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

Vastaa