Kaksio on mielenkiintoinen asuntotyyppi. Nuorelle yksin asuvalle se on rahan ja tilan tuhlausta – kaupunki on sinkun olohuone. Kahdelle hengelle se toimii vain hetken aikaa – joko pariskunta saa lapsen, tai he tulevat vanhaksi, ja tarvitset enemmän tilaa. Kaksiota voi hyvin pitää arjen ylimääräisenä mukavuutena – niissä asuvat ne, joilla on varaa ja halua maksaa enemmän omasta tilasta. Kun kyse on uudehkosta, alle 12 vuotta vanhasta, kaksiosta Helsingissä, voi hyvin puhua asumisen luksuksesta. Kun ajat ovat hyvät, useammalla ihmisellä on varaa luksukseen – kun ajat ovat huonot, yhä useampi jättää arjen luksuksen hankkimatta ja keskittyy siihen millä pärjätään. Näin on käynyt myös Helsingin uudehkojen kaksioiden markkinalla.

Asuntokuplan loppumetreillä, tammikuussa 2022, uudehkojen helsinkiläisten kaksioiden kauppahinnat ylittivät pyyntihinnat. Mikäli kaksion osti tammikuussa 2022, asunnon arvosta on jo sulanut 9 – 15% pois. Kauppahintojen isompi pudotus tapahtui kesän 2022 aikana, jonka jälkeen hintojen lasku vauhti hiljeni. Hintojen lasku ei ole kuitenkaan pysähtynyt vaan niin kauppa- kuin pyyntihinnat ovat jatkaneet laskua. Pyyntihintojen lasku itsessään ruokkii hintojen laskukierrettä, jossa ostajat jäävät odottamaan yhä alempia hintoja – miksi ostaa nyt jotain, kun sen voi saada huomenna alempaan hintaan. Kysymys siis kuuluu, koska hintojen lasku päättyy?

Viime vuonna iso kauppahintojen lasku tapahtui kesällä, kun 12kk euribor oli ylittänyt 0%:n haamurajan. Ilmeisesti tässä kohta moni valveutunut omistaja näki mitä tulee tapahtumaan ja olivat halukkaita tekemään kauppoja alempaan hintaan. Toinen hintojen lasku tapahtui joulukuussa jolloin 3%:n raja oli ylitetty. Korkojen noustessa, hinnat tulevat laskemaan – se on selvää. Mikä ei ole selvää on, onko edessä roimia alennuksia. Pankkien stressitesteissä käyttämä 6%:n rajan lähestyminen ja ylittäminen tulisi todennäköisesti pudottamaan hintoja reilusti. Mikäli kaksiolle ei ole kiireellistä tarvetta, sen ostamista voi hyvin lykätä. Tällä hetkellä en lähtisi Helsingistä ostamaan uudehkoa kaksiota – hinnat tulevat laskemaan. Ostoa voi ajatella siinä vaiheessa, kun talouden isommassa kuvassa jokin seuraavista tapahtuu: EKP laskee ohjauskorkoa; Ukrainan sota päättyy; tai keskipalkat alkavat nousemaan yli 5% vuodessa.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 0 / 5. Äänien määrä: 0

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

Vastaa