2010-luvun asuntokupla kehittyi vuosikymmenen aikana edullisten korkojen vallitsessa. Jatkuvasti nousevat asuntojen hinnat nostivat tasearvoja ja mahdollistivat yhä useammalle sijoitusasunnon tai -asuntojen oston. Asuntosijoittamisesta tuli koko kansan harrastus. Nyt suhdanteen vaihduttua nousukaudesta taantumaan, asuntokuplasta on tullut koko kansan murheenkryyni. Ihmisiä huolettaa niin kyky selvityä nykyisistä kuin tulevista maksuista, ja heidän omaisuuden arvo. Moni taloudellisesta itsenäisyydestä haaveillut oli jo saavuttanut mukavan varallisuuden – ainakin paperilla. Kysymys kuuluu, mitä tälle varallisuudelle on tapahtunut? Kuinka paljon asuntokuplasta on ehtinyt jo päästä ilmaa pihalle?

Kerrostalot

Kerrostaloasunnoissa kupla puhkesi ensimmäisenä keskusten ulkopuolella muussa Suomessa. Kauppojen keskiarvo koko saavutti huippunsa tammikuussa 2022 ja lasku sen jälkeen nopeasti helmi-maaliskuussa. Maakuntakeskuksissa kuplan huippu koettiin helmikuussa 2022. Helsingissä huippu ajoittui huhtikuuhun 2022. Muu pääkaupunkiseutu saavutti oman huippun touko-kesäkuussa 2022. Kesän 2022 aikana markkinakorot nousivat tasaisesti. Vaikka markkina piristyi ajoittain, aiempiin huippuihin ei ollut paluuta. Heinäkuussa 2023 laskua huippuun kerrostaloasunnoissa oli tullut Helsingissä -24.14%, Pääkaupunkiseudulla -16.89%, Maakuntakeskuksissa -17.46% ja Muussa Suomessa -28.44%.

Kerrostaloyksiöt

Kerrostaloyksiöiden tapauksessa asuntokuplan huippu koettiin Helsingissä ja Muussa Suomessa tammikuussa 2022. Maakuntakeskusten huippu ajoittui helmikuuhun 2022, ja muun pääkaupunkiseudun huippu nähtiin vasta kesäkuussa 2022. Heinäkuussa 2023 laskua huipusta, oli kerrostaloyksiöissä tullut Helsingissä -23.94%, Pääkaupunkiseudulla -27.71%, Maakuntakeskuksissa -20.71% ja Muussa Suomessa -24.89%.

Kerrostalokaksiot

Kerrostatalokaksioissa asuntokuplan huippu koettiin muussa Suomessa tammikuussa 2022. Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla huippu ajoittui huhti-toukokuuhun 2022. Heinäkuussa 2023 kerrostalokaksioiden hinnat olivat laskeneet huipusta huipusta Helsingissä -19.30%, Pääkaupunkiseudulla -26.48%, Maakuntakeskuksissa -10.19% ja Muussa Suomessa -26.03%.

Kerrostalokolmiot

Kerrostalokolmioissa asuntokuplan huippu koettiin maakuntakeskuksissa tammikuussa 2022. Pääkaupunkiseudun huippu ajoittui touko-kesäkuulle 2022. Muun Suomen huippu koettiin heinäkuussa 2022. Helsingin huippu koettiin vasta elokuussa 2022. Heinäkuussa 2023 kerrostalokolmioiden hinnat olivat laskeneet huipusta huipusta Helsingissä -19.30%, Pääkaupunkiseudulla -26.48%, Maakuntakeskuksissa -10.19% ja Muussa Suomessa -26.03%.

Kerrostaloneliöiden hinnat ovat vaihdelleet hyvin voimakkaasti viimeisen 2 vuoden aikana. Maakuntakeskuksien huippu koettiin helmikuussa 2022. Koronakriisin aikana moni haaveili etätyön mahdollistamasta muutosta pois Helsingistä, maakuntakeskuksista etenkin Tampere keräsi monta uutta asukasta. Helsingissä neliöiden huippu koettiin heinäkuussa 2022. Pääkaupunkiseudulla lokakuussa 2022. Yllättäen muun Suomen neliöt kokivat oman huippunsa vasta toukokuussa 2023. Heinäkuussa 2023 kerrostaloneliöiden hinnat olivat laskeneet huipusta huipusta Helsingissä -29.71%, Pääkaupunkiseudulla -27.43%, Maakuntakeskuksissa -24.14% ja Muussa Suomessa -34.94%.

Omakotitalot

Omakotitalot kokivat koronakriisin aikana uuden tulemisen suosittuna asuinmuotona. Helsingissä omakotitalojen hintahuippu saavutettiin joulukuussa 2021. Maakuntakeskuksissa ja muussa Suomessa hintahuippu saavutettiin huhtikuussa 2022. Pääkaupunkiseudulla hintahuippu koettiin vasta marraskuussa 2022 – tässä vaihessa korot olivat jo ehtineet nousta yli 2.5%:n ja energiakriisi vielä kehittymässä. Heinäkuussa 2023 omakotitalojen hinnat olivat laskeneet huipusta Helsingissä -37.02%, Pääkaupunkiseudulla -33.26%, Maakuntakeskuksissa -12.23% ja Muussa Suomessa -12.07%.

Rivitalot

Rivitaloissa asuntokuplan huippu koettiin muussa Suomessa helmikuussa 2022. Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla noustiin ylös myös vauhdilla Ukrainan sota veti markkinan alas väliaikaisesti maalis-huhtikuussa. Helsingin huippu koettiin toukokuussa, maakuntakeskusten kesäkuussa, ja pääkaupunkiseudun heinäkuussa 2022. Heinäkuussa 2023 rivitalojen hinnat olivat laskeneet huipusta Helsingissä -5.56%, Pääkaupunkiseudulla -7.28%, Maakuntakeskuksissa -20.19% ja Muussa Suomessa -11.90%.

Yhteenveto

Asuntokuplan puhkeaminen voi näyttää dramaattiselta, kun nykyistä hintatasoa vertaa kuplan huippuun. Jos vertailukohdaksi otetaan kuitenkin aika ennen huippua, hinnat ovat palanneet lähinnä 2018-2019 vuosien tasolle. Tosin pitää muistaa asuntomarkkinan olleen jo kuuma 2018-2019. Mikäli talouden nykyinen taantuma ei käänny nopeasti paremmaksi, hinnat tulevat jatkamaan laskua. Hyvä kysymys on myös mitä uudistuksia nykyinen hallitus tulee tekemään asumistukeen. Asumistuen supistukset ja tiukennukset voivat pudottaa etenkin keskuskaupunkien pientenasuntojen kysyntää, kun ihmiset siirtyvät laitakaupungille ja asumaan yhä enemmän yhdessä. Oma odotukseni on asuntojen hintojen jatkavan laskua.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 5 / 5. Äänien määrä: 1

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

Vastaa