Kesän vaihtuessa syksyyn, moni asiantuntija ennusti tai paremminkin toivoi, asuntokaupan piristyvän vuoden loppua kohden. Elokuu oli toivoa täynnä kaupankäynnin parantuessa kesän pohjasta. Nousu kuitenkin jäi lyhytaikaiseksi. Asuntomarkkina on ollut alavireinen koko syksyn ajan. Lokakuu oli tässä suhteessa yllätyksetön. Kaupankäyntiä ja -hintoja kenties nosti hieman tieto ensiasunnon verovapauden poistuvan vuoden 2024 alussa. Pyyntihinnoissa näkyi myös samaa alavirettä. Pyyntihintojen keskiarvo putosi, mediaanin pysyessä samassa – taustalla on kenties kalliimpien kohteiden hintojen alennukset.

Asuntomarkkinan alavire ei sinänsä ole mikään ihme, sillä myyjien ja ostajien näkemysero hintojen suhteen on vain kasvanut. Kesään 2023 asti myyjät elättivät yhä kovempia toiveita omaisuutensa arvosta. Samaan aikaan varsinaiset kauppahinnat laskivat järjestäen. Ero pyynti- ja kauppahintojen välillä on nyt suurempi kuin koskaan aiemmin. Mikäli myyjät eivät pudota ratkaisevasti hintaodotuksia, tai ostajilta löydy yhtäkkiä lisää rahaa, asuntomarkkina tulee pysymään alavireisenä. Tällä hetkellä niin myyjät kuin ostajat pysyvät poteroissa – pelko hinnoitteluvirheen tekemisessä pitää kaikki paikoillaan.

Kaupankäynnin määrässä ja volyymissä, lokakuu oli reippaasti viimevuotista perässä. Mikäli taloudessa ei tapahdu mitään merkittävää paranemista, joulukuusta tulee muodostumaan asuntokaupan uusi pohjanoteeraus. Tämä tietää kylmää kyytiä kiinteistönvälitysalalle – kaupat ovat harvassa ja niiden solmimiseen kuluu yhä enemmän aikaa. Kiinteistö- ja rakennusala ovat taantumassa.

Katsottaessa markkinan kehitystä alueittain, pieniä valonpilkahduksia oli lokakuussa tarjolla. Helsingissä ja maakuntakeskuksissa kauppahinnat paranivat. Pääkaupunkiseudun muissa kunnissa sekä muualla Suomessa hinnat jatkoivat laskua. Kehityksen taustalla voi olla useampia tekijöitä: ensiasunnon oston verovapauden poistuminen; alennusmyydyt uudiskohteet; ja spekulointi korkotason laskusta. Kaikki nämä tekijät ovat segrekoituja – ne enemmän pätevät enemmän korkeammissa tuloluokissa, jotka pääsääntöisesti asuvat Helsingissä ja maakuntakeskuksissa.

Jos lokakuun 2023 asuntomarkkinaa pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi odottava. Markkina on odotus vaiheessa jossa kukaan ei halua tehdä yhtään mitään – ei ostaa, ei myydä, ei laskea hintaa, ei nostaa hintaa. Mitä pidempään odotus jatkuu, sitä suurempi markkinan tuleva liike suuntaan tai toiseen tulee olemaan. Mikäli talous ei parana ja korot pysyvät ylhäällä, yhä useampi myyjä voi joutua pakkorakoon. Toisaalta ostajien riskinä on mahdollinen korkotason nopea pudotus – mikäli korkotaso putoaa ennen kuin myyjät joutuvat pakkomyynteihin, hinnat tulevat nousemaan nopeammin kuin ostajat ehtivät havahtumaan markkinan muutokseen. Oma veikkaukseni on markkinan ja hintojen tulevat jatkamaan laskua.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 3 / 5. Äänien määrä: 1

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

Vastaa