Asuntomarkkinan vallitseva trendi viime vuosina on ollut hintojen lasku kautta linjan. Poikkeuksia yleiseen trendiin on ollut vaikea löytää – poikkeuksia kuitenkin on! Viimeisen 12kk aikana ennen sotia rakennetut asunnot ovat kokeneet suosion nousun, joka on näkynyt selvästi kauppahinnoissa. Kauppahinnat per neliö viimeisen 12kk aikana verrattuna edeltävään 12kk ovat nousseet selvästi – mitä vanhemmasta asunnosta on ollut kyse, sitä suurempi nousu.

Katsottaessa pyynti- ja kauppahintojen per neliö kehitystä, mielenkiintoista on huomata kauppahintojen reilusti ylittävän pyyntihinnat ennen ensimmäistä maailmansotaa valmistuneissa kohteissa. Taustalla on todennäköisesti useampia tekijöitä. Ensimmäisen maailmansodan aikana ja ennen sitä Helsingissä kuten monessa muussa Suomen kaupungissa oli menossa asuntokupla, joka tuotti runsaan määrän nykyään arvostettuja kohteita. Sodan ja sitä seuranneen sisällissodan jälkeen rakentaminen hiljeni väliaikaisesti, kunnes se piristyi 20-luvun lopussa ja etenkin 30-luvulla. Tämä osittain selittää miksi kauppahinnat laskevat kohti 30-luvun loppua – tarjontaa on enemmän.

Markkinan vanhojen asuntojen trendistä saa vielä paremman käsityksen, kun vertailuun lisätään korkein kauppahinta per neliö. Tällöin viimeisen 12kk ja sitä edeltäneen aikajakson kauppahinnat risteävät vuoden 1918 paikkeilla – ennen vuotta 1918 rakennuttujen kohteiden kauppahinnat ovat reilusti korkeammalla kuin aiemmin. Ero korkeimmissa hinnoissa häviää 1918 jälkeen rakennetuissa kohteissa, kunnes se syntyy uudestaan 1929 jälkeen rakennetuissa asunnoissa. Historian kirjoihin vuosi 1929 jäi suuren laman alkamisvuotena, jonka seurauksena niin Natsit pääsivät valtaan, Japanissa koettiin sotilasvallankaappaus, Yhdysvalloissa New Deal, ja Suomessa rakennettiin vähemmän arvokohteita.

Miksi vanhoilla asunnoilla on sitten niin paljon kysyntää, että se näkyy selvästi hintojen nousuna? Tämä on erinomainen kysymys. Itse spekuloisin kysynnän taustalla olevan kova raha, joka näkee ennen itsenäisyyttä rakennettujen kohteiden olevan paras turva pääomalle – kohteita on vain rajattu määrä, ja ne yleensä sijaitsevat kaupunkien parhaimmilla paikoilla.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 0 / 5. Äänien määrä: 0

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

Vastaa