Selatessa myytäviä asuntoja, aina välillä tulee vastaan kohteita, joissa on potentiaalia pienellä työllä saada hyvästä parempi. Parhaiten näitä kohteita löytää hakemalla isoja kaksioita vanhoista taloista. Näissä kohteissa joko aika on jättänyt jälkensä, tai kohde on jo alun perin muodostettu huonosti: iso asunto on pilkottu useammaksi pieneksi. Tarkoituksena on tällöin pienellä uudelleen suunnittelulla ja remontilla saada neliöt tehokkaampaan ja ajanmukaisempaan käyttöön. Parhaimmassa tapauksessa iso huonosti toiminut kaksio muuntautuu hyvin toimivaksi moderniksi kolmioksi.

Vähän aikaa sitten löysin Vaasasta vanhan kaksion, joka alku silmäyksellä näytti erinomaiselle muuntokohteelle. Asunto oli iso. Jokaisessa huoneessa oli isot paljon valoa antavat ikkunat. Keittiö oli iso ja erillinen. Se mikä tästä kohteesta teki erityisen houkuttelevan oli muutoksen helppous. Keittiön kaapistot ja vesipisteet olivat olohuoneen viereisellä seinällä. Muunnos kaksiosta kolmioksi, olisi kenties mahdollista saada aikaan vain poraamalla muutamat reiät ja asentamalla nykyiset kaapistot seinän toiselle puolelle. Tämän jälkeen nykyinen keittiöhuone pitäisi vain purkaa ja pintaremontoida.

Erinomainen idea? Tuumasta toimeen? Ehkä. Itse keittiön siirron jälkeen, uudessa kolmiossa on edelleen useampia ongelmia ratkaistavana. Näkyvin ongelma on eteisen puute. Eteistä ei käytännössä ole, eikä ole myöskään eteisen kaappeja. Uudistetussa pohjapiirroksessa toki löytyy tilaa naulakolle, mutta se ei paljoa lohduta. Yleisesti ottaen asunnossa ei ole juuri kaappitilaa. Ei siivouskaappia. Ei vaatekaappeja. Ei kaappeja asioiden säilytykseen. Kylpyhuone on pienehkö eikä muuksi muutu.

Vielä isompi ongelma asunnossa on sen sijainti. Asunto on keskustassa hyvällä alueella. Se on lähellä kouluja ja palveluja. Ongelma on kaikkien asunnon huoneiden olevan kohti Vaasanpuistikkoa. Vaasanpuistikko on reitti, jota pitkin kaikki auto- ja rekkaliikenne kulkee Vaasan satamaan ja Wärtsilän uuteen tuotanto- ja teknologiakeskukseen. Asunto saa suuren miinuksen melusta ja liikenteen aiheuttamista pakokaasuista. Toki tulevaisuudessa nykyinen liikenne voi siirtyä pois Vaasanpuistikolta, mikäli uusi satamatie joskus rakennetaan.

Miten kaapistojen puute ja liikenne sitten vaikuttavat kaksion muuttamiseksi kolmioksi? Ongelma muodostuu kolmion mahdollisista käyttäjistä. Kaksio sopii ihmiselle, joka kaipaa enemmän tilaa. Se sopii myös hyvin vanhemmalle pariskunnalle, joka arvostaa erillistä kaksiota. Moderni kolmio taas sopii parhaiten vakiintuneelle pariskunnalle, joka joko tarvitsee ylimääräisen huoneen työntekoa tai lapsia varten. Lapsiperheelle kaapistojen puute ja sijainti voivat hyvin osoittautua ylipääsemättömiksi esteiksi. Tällöin asunnon potentiaalisiksi käyttäjiksi jäisivät vain ja ainoastaan itselliset ihmiset ja pariskunnat. Toisin sanoen asunnon muunnoksen perusteet putoavat.

Itse pidän kohteesta. Siinä on potentiaalia – talo on hyvä ja ennemmin tai myöhemmin Vaasanpuistikko tulee rauhoittumaan. Muunto kaksiosta kolmioksi on mahdollista, mutta luoko se uutta arvoa nyt on hyvä kysymys.

Kuinka hyödyllinen tämä artikkeli oli?

Napsauta tähteä arvioidaksesi!

Keskiarvoluokitus 4 / 5. Äänien määrä: 1

Ei ääniä toistaiseksi! Ole ensimmäinen, joka arvioi tämän julkaisun.

Vastaa